Terug naar boven

Eenzaamheid is niet voor altijd

Wie feestdagen zegt, zegt gezellig samenzijn. Lekker eten met familie of vrienden. Elkaar eens stevig vastpakken. Corona gooit voor velen roet in die plannen.

De pandemie zorgde bij heel wat mensen voor een gevoel van eenzaamheid, dat nu door het uitblijven van de gebruikelijke feestdagen nog feller de kop op steekt. Maar ook los van corona zijn er heel wat mensen die eenzaamheid als een rode draad door het leven ervaren. Voor beiden is er één belangrijke boodschap: eenzaamheid hoeft niet voor altijd te zijn.

Minder sociale activiteiten

Netwerken tijdens kerstborrels, van familiefeest naar familiefeest rennen, last minute cadeautjes kopen, overal drie natte nieuwjaarszoenen ,… Voor zij die tijdens de feestdagen normaal van hot naar her lopen, brengt dit minimaal eindejaar rust in een anders zo hectische periode.

Heel wat mensen vinden het stiekem net fijn dat de druk even van de sociale ketel is. Vooral introverten, voor wie deze drukke dagen anders echte energievreters zijn, bloeien net op.

En, bedenk dat kleine feestdagen net extra intiem en warm kunnen zijn.

De voordelen van tijd alleen doorbrengen

Niet alleen introverten genieten van een moment met zichzelf. Ook voor extraverten kan wat noodzakelijke me-time een positief effect hebben. Je kan deze periode aangrijpen om de batterijen terug op te laden, rust in je hoofd te vinden of om nieuwe hobby’s uit te proberen.

Onderzoek wees namelijk uit dat tijd alleen doorbrengen je creatiever en zelfbewuster maakt. Onderdruk dus de neiging om eindeloos door je sociale media te scrollen en probeer bewust te genieten van het alleen zijn. Lees eens een goed boek, verwen jezelf met een home beauty spa, koop een crochet-kit of ga aan de slag met verf en penseel. De opties zijn eindeloos.

Als je af en toe tijd alleen doorbrengt en jezelf oefent om hiervan te genieten, zal je merken dat je je relaties met anderen ook net extra gaat waarderen.


Eenzaamheid is niet altijd een keuze

Voor velen onder ons is deze coronapandemie een schok voor het systeem. We worden opeens gedwongen om meer tijd alleen te spenderen, of toch zeker met heel wat minder mensen om ons heen. Maar voor sommige mensen is (te veel) tijd alleen net de standaard, en niet omdat ze er zelf voor kiezen.

Chronische eenzaamheid kan heel wat oorzaken hebben. Zo kan ouderdom en/of een beperktere mobiliteit ervoor zorgen dat een stapje in de wereld zetten niet meer zo vanzelfsprekend is. Voor anderen kan een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een partner zo’n diepe impact hebben dat ze zich tijdelijk volledig afsluiten van de wereld, en het daarna zwaar wordt om de stap naar buiten te zetten. Maar ook armoede en de schaamte die er soms mee gepaard gaat kan een grote impact hebben op onze interactie met anderen.

Het is belangrijk om ook aan deze vormen van eenzaamheid de nodige aandacht te schenken, omdat een oplossing niet altijd voor de hand liggend is. Toch is het mogelijk om ook hier een positieve uitweg te vinden.

Blijf niet bij de pakken zitten

Heb je het gevoel dat je absoluut niet geniet van tijd alleen doorbrengen? Mis je anderen om je heen? Voelt eenzaamheid net knagend aan, en vind je maar geen uitweg? Weet dan dat je opties hebt! Er is altijd een oplossing, ook als dat momenteel niet zo aanvoelt.

Misschien is het wel zo simpel als over je eventuele terughoudendheid te stappen en een vriend of vriendin te contacteren die je al even niet gehoord hebt. Of je kan kiezen voor bv. vrijwilligerswerk, en op die manier zowel nieuwe mensen leren kennen als mee helpen bouwen aan je community. Er zijn ook heel wat buddy-systemen zoals Eenzaam.nl die voor wat extra hulp of gezelschap zorgen.

Zie je de bomen niet meer door het bos, of kan je gewoon een helpende hand gebruiken om je weg te vinden, dan kan een eenzaamheidscoach je helpen! Iedereen ervaart eenzaamheid namelijk anders en om andere redenen. Een coach geeft je, op een laagdrempelige manier, meer inzicht in je situatie. Ze helpen je bepalen wat aan de bron kan liggen van je eenzaamheid en hoe je (samen) aan een oplossing kan werken, bijvoorbeeld aan de hand van een duidelijk stappenplan.

Een coach maakt je ook bewust van je sterke kanten en boost zo je zelfvertrouwen, wat je kan helpen om uit je comfortzone te stappen. Óók als je nu nog denkt ‘Ik weet het allemaal niet’. Samen met een coach is het eenvoudiger om je patronen te doorbreken en zo een nieuwe weg in te slaan. Jij bent de investering meer dan waard. (Echt waar!) Zeg jij ook bye bye aan de eenzaamheid?


Vind jouw eenzaamheidscoach