Terug naar boven

Rouwbegeleiding - verliescounseling

Ben je een dierbaar iets of iemand verloren? Valt het verlies je emotioneel heel zwaar? Een rouwcoach helpt je via rouwbegeleiding of verliescounseling door deze zware periode.

Vind meteen een rouwcoach

Of lees meer over:
Wat is rouwbegeleiding of verliescounseling?
Wat doet een rouwcoach?
Rouwbegeleiding: voor wie?
Rouwbegeleiding kind
Tarieven

Wat is rouwbegeleiding of verliescounseling?

Bij rouwbegeleiding en verlies counseling staat overlijden centraal, maar ook het verlies van dierbaren door verhuis, scheiding of ontslag.
Rouwen is een heel natuurlijk en traag proces. Je hebt tijd nodig om afscheid te nemen van wat je dierbaar was en je moet je leren aanpassen aan de nieuwe situatie. Tegelijkertijd kunnen verdriet, angst, woede en stress een ingewikkelde kluwen van emoties vormen tijdens het rouwproces.

Hoe lang een rouwproces duurt en hoe het verloopt is heel persoonlijk. Er bestaan geen regels over wat normaal is. Niks is beter of slechter. Wel kan het rouwen heel zwaar vallen en dan is professionele hulp vaak erg welkom. Zo krijg je ondersteuning terwijl je je aanpast aan een situatie waar je zelf niet voor gekozen hebt.

Rouwbegeleiding is er voor alle vormen van rouwverwerking. Het verlies van werk, een relatie of huwelijk, vriendschappen of gezondheid kan zwaar zijn. Je ervaart een leegte en hebt tijd nodig. Een verliescounselor helpt je het gemis te verwerken.

Wat doet een rouwcoach?

Een rouwbegeleider of verlies counselor loodst je door een moeilijke periode heen. Ook wanneer je iemand wil steunen die met verlies te maken kreeg, ben je bij een rouwcoach aan het juiste adres.

Rouwverwerking kan erg verwarrend zijn en heftige emoties met zich meebrengen. Het kan op termijn bovendien zorgen voor verschillende andere emotionele of lichamelijke klachten zoals:

  • Een verminderde of te grote eetlust
  • Futloosheid
  • Slaapproblemen
  • Piekeren
  • Stress
  • Concentratieproblemen
  • Angsten
  • Overactief gedrag
  • Hoofdpijn of spierpijn

Soms heb je behoefte aan een luisterend oor. Omdat je rouwcoach verder van je weg staat dan familie of vrienden, kan hij een objectieve kijk bieden en je nieuwe mogelijkheden aanreiken. Misschien wil je jouw dichte omgeving niet blijven belasten met je verdriet. Samen met je coach kan je op zoek gaan naar nieuwe doelen en redenen om jezelf te focussen en opnieuw met plezier ergens met bezig te zijn.

Verliescounseling kan je helaas niet teruggeven wat je verloren bent. Samen met je coach kan je het verdriet echter leren verwerken en zoeken naar nieuwe uitdagingen die je leven terug wat kleur geven.

Rouwbegeleiding: voor wie?

Een rouwcoach is er voor iedereen die hulp nodig heeft met het verwerken van een verlies. Dit hoeft niet recent te zijn. Ook wanneer het verlies lang geleden heeft plaatsgevonden maar je het nog niet of nog onvoldoende een plaats hebt kunnen geven, kan een rouwbegeleider of verliescounselor een grote steun zijn.

Enkele mogelijke vormen van verlies kunnen zijn:

  • Het overlijden van een dierbare
  • Een echtscheiding
  • Een miskraam of abortus
  • Ongewenste kinderloosheid
  • Het verlies van een job
  • Een verhuis
  • Het verlies van een huisdier

Iedereen rouwt op een andere manier. Daardoor kunnen spanningen en meningsverschillen binnen een gezin, relatie of vriendschap ontstaan. Ook met deze problemen kan je bij jouw rouwcoach terecht.

Rouwbegeleiding bij kinderen

Je wil je kind zoveel mogelijk verdriet besparen. Toch is het belangrijk om bij een overlijden met je kind te praten over de dood en het afscheid.
Hoe een kind rouwt, is heel persoonlijk en varieert sterk van kind tot kind. Soms bootsen ze het rouwproces van volwassenen in hun omgeving na. Soms wachten ze weken of maanden met het aanvaarden en verwerken van het verlies. Als ouder wil je hen hier zo goed als mogelijk in helpen. Toch is het niet altijd even evident om de juiste woorden te vinden, of om de juiste ondersteuning te bieden terwijl je zelf volop aan het rouwen bent.

Een rouwcoach zorgt voor rouwbegeleiding en verliescounseling van kinderen en hun specifieke leefwereld. Een kind zal in tegenstelling tot volwassenen eerder rouwen in stukjes, met pauzes om te spelen bijvoorbeeld. De coach beantwoordt de vragen waarmee het kind zit en helpt bij hevig verdriet of gedragsproblemen. Voor het kind kan het fijn zijn om iemand neutraal te hebben om mee te praten, iemand die helpt om het verlies een plekje te geven.

Tijdens rouwbegeleiding en verliescounseling voor kinderen kan gewerkt worden met creatieve coachingsvormen zoals rituelen, werkboeken, tekeningen of een rouwspel. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de leeftijd en situatie van het kind. Een rouwcoach probeert om optimale ondersteuning te bieden gedurende een heel moeilijke periode.

Tarieven

Hoeveel rouwbegeleiding en verliescounceling kost hangt af van jouw persoonlijke noden, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject.

De tarieven zijn afhankelijk van de coach die je kiest. De prijs wordt berekend per sessie of per uur. Je kan steeds een rouwcoach in je buurt contacteren voor een prijs op maat.

Kijk ook op Vindeentherapeut.be voor meer rouwbegeleiders in je buurt of meer info over rouwbegeleiding - verliescounseling.