Terug naar boven

Coaching

Coaching staat voor ontwikkeling en persoonlijke groei! Of je nu op zoek bent naar bedrijfscoaching, loopbaancoaching, life coaching, personal coaching, assertiviteitscoaching, counseling, kindercoaching of relatiecoaching… Je vindt snel en eenvoudig jouw gespecialiseerde coach bij jou in de buurt! Ontdek alle verschillende coachingsvormen in het overzicht hieronder.

Of lees meer over:

Wat is coaching?

Wanneer coaching?

Wat doet een coach?

Vormen van coaching

Bedrijfscoaching

Loopbaancoaching

Life coaching

Personal coaching

Assertiviteitsbegeleiding

Counseling

Kindercoaching

Relatiecoaching

Burn-out coaching of Stress-coaching

Wat is het doel van coachen?

Kenmerken van een goede coach

Tarieven coaching

Wat is coaching?

Coaching is een begeleidingstraject waarbij je wordt geholpen om persoonlijke of zakelijke doelen te bereiken. Een coach zorgt voor inspiratie en ondersteuning tijdens je persoonlijke ontwikkeling. Zo krijg je meer vat op je leven of kan je een situatie beter benaderen.

Centraal staat jouw vraag en wat jij wenst te bereiken. Er wordt gefocust op actie en concrete gedragsveranderingen. Wat zijn je vaardigheden en talenten? En hoe kan je jouw volledige potentieel benutten? Een coach helpt je om de juiste weg te vinden en op koers te blijven. Zo kan coaching een boost geven aan je zelfvertrouwen en snel voor concrete resultaten of oplossingen zorgen.

Wanneer coaching?

Heb je het gevoel dat iets anders of beter kan? Ondervind je angst, stress of verdriet? Wil je meer inzicht in jezelf en je leven? Of wens je bepaalde persoonlijke of zakelijke doelen te bereiken? Dan zit je helemaal goed bij een coach.

Ook in onderstaande gevallen kan coaching voor jou een oplossing bieden.

 • Je wil je persoonlijk of zakelijk ontwikkelen
 • Je wenst bepaalde van jouw karaktereigenschappen zoals zelfvertrouwen of assertiviteit te versterken
 • Je zou graag jouw stress, angst, boosheid of verdriet aanpakken
 • Je wil jouw doelen efficiënter bereiken
 • Je hebt behoefte aan een luisterend oor
 • Je bent op zoek naar inspiratie en motivering

Wat doet een coach?

In een wereld in verandering is het belangrijk om je vaardigheden te blijven ontwikkelen. Een coach helpt je om je sterke punten in de verf te zetten en je werkpunten aan te pakken. Via gesprek en oefeningen leer je jouw vaardigheden maximaal te benutten om zo het beste uit jezelf te halen. Samen met een coach streef je op korte termijn naar duurzame oplossingen en verbeteringen.

Coaching kan zowel op persoonlijk als op professioneel vlak hulp bieden. Door kritisch te bekijken waar je op dit moment vastloopt, kan je focussen op je ontwikkeling en samen met je coach enkele stappen vooruit zetten. Dit gebeurt door eerst een stap terug te zetten, de situatie objectief onder de loep te nemen en je te laten inspireren.

Je coach houdt je als het ware een spiegel voor. Zo kom je vanuit jezelf met duurzame oplossingen voor je problemen. Door onderliggende gedachten bij je handelingen te evalueren, wordt gedragsverandering mogelijk gemaakt. De sleutel tot de antwoorden die je zoekt, ligt verborgen in jezelf.

Tot slot, is coaching altijd positief. Positieve emoties leiden bijvoorbeeld tot het herstellen van stress, betere prestaties op school of op het werk, meer zelfvertrouwen en betere relaties. Er wordt gefocust op jouw mogelijkheden en kwaliteiten in plaats van op je tekortkomingen of beperkende omstandigheden. Met een positieve instelling kan namelijk veel meer bereikt worden.

Vormen van coaching

Coaching is er in allerlei vormen en maten. Zo vind je steeds een coach die perfect bij je past. Enkele voorbeelden van specifieke coachingsvormen zijn:

Bedrijfscoaching

Bij bedrijfscoaching ligt de focus op het optimaal functioneren van je bedrijf. Samen met je coach bekijk je jouw missie en visie. Wat wens je binnen jouw onderneming te bereiken? Bereik je bedrijfsdoelen, verbeter de werksfeer of zet een zakelijke stap vooruit dankzij deze coachingsvorm.

Loopbaancoaching

Tijdens loopbaancoaching word je ondersteund bij belangrijke loopbaanbeslissingen. Je ontdekt je eigen vaardigheden en talenten en leert hoe je deze maximaal kan inzetten. Plan je een carrièreswitch? Ben je op zoek naar doorgroeimogelijkheden? Loop je tegen een burn-out aan? Of weet je niet zeker welke job nu echt bij jou past? Dan ben je bij een loopbaancoach aan het juiste adres.

Life coaching

Tijdens life coaching leer je jezelf via gesprekken en oefeningen beter kennen. Je leert op een nieuwe manier omgaan met je leven. Door je sterke punten verder uit te bouwen en je werkpunten onder handen te nemen, zet je samen met je coach een stap in de richting van een gelukkig en evenwichtig leven.

Assertiviteitstraining

Assertiviteitstraining is perfect voor iedereen die sterker in zijn schoenen wil staan. Wil je jouw onzekerheid aanpakken? Dan leer je via deze coachingsvorm in elke situatie je mening te geven, het oordeel van anderen los te laten en op te komen voor jezelf.

Personal coaching

Dankzij personal coaching krijg je meer inzicht in jezelf en welke motivatie jij nodig hebt om je doelen te bereiken. Je verscherpt je eigen vaardigheden en neemt je minder sterke punten onder handen. Jezelf en je talenten beter leren kennen, zorgt voor meer grip op je handelen.

Counseling

Counseling gaat iets dieper spitten dan de algemene coaching. Samen met je coach ga je op zoek naar mogelijke blokkades, gedragspatronen of emoties die in de weg staan om je goed te voelen. Door stap voor stap dichter bij jezelf te komen, word je ook gelukkiger.

Kindercoaching

Kindercoaching is er speciaal voor jonge en oudere kinderen die met moeilijkheden kampen. Heeft je zoon of dochter last van leerproblemen, angst, stress, enz.? Dan kan een laagdrempelige kindercoach hulp bieden.

Relatiecoaching

Tijdens relatiecoaching wordt je relatie onder de loep genomen. Hoe kunnen jullie als koppel opnieuw verbinding maken? Je leert je eigen gevoelens onder woorden brengen en zoekt samen met jullie coach naar een duurzame oplossing voor de relatieproblemen.

Burn-out coaching of stress-coaching

Kamp je met specifieke problemen zoals een burn-out of stress, dan kan je terecht bij een gespecialiseerde coach. Deze coaches hebben specifieke tools om de balans in je leven terug in evenwicht te krijgen. Zo ben je binnenkort terug in staat om op een aangename en ontspannen manier in het leven te staan.

Wat is het doel van coachen?

Coaching heeft als doel om je het inzicht in jezelf te vergroten. Zo ontdek je zelf wat je wilt en hoe je dat kan bereiken.

Je leert grip te krijgen op je emoties en handelingen. De coach focust op jouw specifieke vragen en wensen. Het coachingstraject is dan ook steeds helemaal op jou afgestemd.

Coaching kan tot doel hebben om:

 • jou te stimuleren
 • jou te begeleiden in je ontwikkeling
 • jouw werk- of studieprestaties te verbeteren
 • jouw doelen te bereiken
 • jouw levenskwaliteit te verhogen

Kenmerken van een goede coach

Een goede coach richt zich op jou en jouw doelen. Samen kijken jullie naar de toekomst en de mogelijkheden die daarin liggen.

Een goede coach zal je respecteren en nooit veroordelen. Er is steeds een positieve instelling waarbij wordt gefocust op jouw sterke punten en vaardigheden, en niet op jouw tekortkomingen of zwaktes.

Het grote succes van coaching komt vanuit jezelf. Dankzij je coach leer je jouw sterke punten en vaardigheden kennen en versterken. Hierdoor zal je samen met je coach stappen vooruitzetten in je leven. Je krijgt inzicht in wat je echt wilt en hoe je jouw doelen bereikt.

Tarieven coaching

Hoeveel coaching kost hangt af van jouw persoonlijke behoeften en wensen, de coachingsvorm, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject. Na een kennismakingsgesprek zal een coach je een op jouw maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief coachingstraject zijn. Veelal bedraagt het uurtarief tussen 40 en 80 euro, maar dit verschilt van coach tot coach.

Voor meer informatie over de tarieven kan je steeds op de persoonlijke pagina van je coach terecht. Ga samen met je coach voor persoonlijke of professionele ontwikkeling!