Terug naar boven

Hoe vind ik een goede coach?

coachgesprekDe gepaste coach vinden is belangrijk voor een succesvolle begeleiding. Via onze zoekfunctie kun je eenvoudig een coach zoeken. Vind hier alle info om een geschikte coach te vinden!

Vind meteen een coach in je buurt via coach Almere, coach Nijmegen, coach Groningen, coach Breda, coach Eindhoven, coach Amsterdam, coach Enschede, coach Utrecht, coach Den Haag, coach Rotterdam, coach jouw gemeente.

Of lees hieronder info over:

Wat is een goede coach?
Een coach die bij je past!
Tips

Wat is een goede coach?

Er bestaat niet zoiets als de perfecte coach. Elke begeleiding is aangepast aan je specifieke vraag en aan jou als persoon. De vraag hoort dus te zijn: Wat is een goede coach voor jou?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de coachvorm, jouw vraag, het geslacht en de leeftijd van de coach, de bereikbaarheid, de persoonlijke eigenschappen van de coach en de wisselwerking tussen jullie.

Coaching vraagt om een persoonlijke benadering en, ondanks specifieke methodes, is coaching dus erg variabel. De ene coach zal erg oplossingsgericht of directief zijn, terwijl de andere eerder empathisch en samenwerkend is. Ook de werkbaarheid van verschillende methodes varieert van persoon tot persoon. Niets is goed of fout, het is afhankelijk van je persoonlijkheid en je noden.

Geslacht

Je kan een voorkeur hebben voor een mannelijke of net een vrouwelijke coach. Beiden hebben hun kwaliteiten. Je thema kan hierin bepalend zijn, maar ook je gevoel van comfort en veiligheid en je levensfase hebben invloed. Volg hierin je gevoel of vraag voor een kennismakingsgesprek indien je twijfelt.

Leeftijd

De leeftijd van de coach kan invloed hebben op jouw keuze. Voel je je meer op je gemak bij iemand die wat ouder is dan jou? Of verkies je een coach die even oud of jonger is dan jou? Soms stelt men dat de coach best ongeveer 10 jaar ouder is dan jou. Maar dat is zeker geen vereiste.

Jonge coaches kunnen je verbazen. Ze hebben andere vaardigheden en kwaliteiten dan coaches die al lang in het werkveld staan.

Jouw vraag

Bij het kiezen van een deskundige coach is het raadzaam te bekijken wie deze coach is en wat hij of zij precies doet: wat zijn de specialisaties, heeft de coach ervaring met jouw klacht, wat is zijn of haar opleiding?

Coaches zijn capabel om uiteenlopende vragen te begeleiden. In het kennismakingsgesprek kan je jouw vraag voorleggen en kijken of de coach iets voor je kan betekenen.

Bereikbaarheid

Uiteraard heeft de praktische kant ook veel invloed. De tijd die je neemt voor jezelf moet comfortabel zijn. Een coach in je buurt kan je beter combineren met werk, gezin of vrije tijd. Maar soms kan het ook aangenamer zijn een coach te kiezen die juist verder woont, om sociale aspecten te vermijden. Indien nodig kan de bereikbaarheid met het openbaar vervoer handig zijn.

Verschillende coachingsvormen

Binnen de coaching zijn er verschillende methodes en technieken. Ze maken de aanpak specifiek, of richten zich op een ander thema, maar aan de basis werken ze vaak rond hetzelfde: veranderingsprocessen op gang brengen.

Lees hier meer info over alle soorten coaching.

Een coach die bij je past

Bij het zoeken naar een geschikte coach is het belangrijk dat er een goede wisselwerking is tussen jullie. Dit gevoel is minstens even belangrijk als de methode of de opleiding. Om het coachingtraject te laten slagen is het essentieel dat jij je comfortabel voelt. Los van de vaardigheden van de coach, heeft dit ook te maken met de coach als persoon. Door het lezen van de persoonlijke tekst op het profiel krijg je een ruimer beeld van wie deze coach is.

Als het profiel van een coach je aanspreekt, kan je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.

Tips

Goed begonnen is half gewonnen! Onze tips nog even op een rijtje:

  • Neem je tijd om een goede coach te zoeken. Hierdoor is de kans groter dat je meteen een coach vindt die bij jou past.
  • Bekijk uitvoerig verschillende profielen en lees de persoonlijke tekst!
  • Volg je gevoel!
  • Het kennismakingsgesprek kan veel duidelijk maken. Aarzel niet om tijdens dit gesprek veel vragen te stellen. Je mag gerust na dit gesprek ook kiezen voor iemand anders.

Nog vragen?

Heb je vragen over de manier van werken, behandeling van jouw klachten, praktische vragen over de prijs of duur, stel ze dan gerust aan de coach. Je kan dit vooraf doen of uitgebreider tijdens een oriƫnteringsgesprek.
Of lees meer over 'hoe werkt coaching'!

Via onze uitgebreide zoekfunctie kun je gemakkelijk een coach zoeken.